Monday, June 27, 2011

serigala segala

Suatu hari, aku telah bertandang ke rumah saudara.di situ ada sedikit kenduri-kendara.niat hati mahu menolong apa yang patut.tapi disebabkan ramai pulak saudara-saudara yang lain hadir, maka aku memilih untuk melayan kanak-kanak yang ada.agak letih sebenarnya melayan kerenah mereka.macam-macam pe'el.ada yang menangis, ada yang merengek, berebut permainan dan macam-macam lagi la.seketika kemudian datang 2 orang anak dara.mengambil alih 'tugasan' aku.makanya aku melangkah keluar untuk menyedut asap rokok sambil melepas lelah.

sedang aku melayan perasaan datang seorang kanak-kanak perempuan.umurnya aku agak dalam 5 atau 6 tahun.sambil memeluk anak patung, dia datang menghampiri aku.ana namanya.anak kepada duapupu aku, karim.

"pakcik tengok apa? tengok marka(perempuan) ea."
"eh tak lah.pakcik tengok orang buat kerja nie.kenapa?"

"pakcik, pakcik pernah menangis tak?"
"ha? kenapa ana tanya camtu?"

"semalam ana ada ternampak abah menangis."
"kenapa abah menangis?"

"entah.tapi lepas abah cakap dengan along dalam telefon, ana nampak abah masuk bilik lepas tue menangis."
"oo ana mengintai ea.along ada buat salah apa-apa ke kat abah?"

"ana ada dengar mak berborak dengan makcik pe'ah tadi.mak cakap along kena buang kolej."
"owh patut la abah menangis."

"tapi kan pakcik, abah tue kan lelaki.mana boleh dia menangis."
"siapa cakap lelaki tak menangis? mari pakcik cerita."

*****
lelaki.susah nak tengok diorang menangis.kerana ego mereka melebihi segala-galanya.tapi tak bermakna diorang tak menangis.seganas mana pun mereka hati tetap taman.jika tak menangis depan-depan mungkin menangis dalam hati.lelaki tak akan keluarkan airmata kalau sakit.tapi jika hati mereka disakiti atau terguris, susah bagi mereka menahan airmata dari keluar.lelaki menangis bukan sebab lemah.tapi sebab hatinya tersentuh dengan sikap/perangai yang tersayang.jadi, airmata lelaki nie sangat berharga.
*****

"haa? maknanya along dah buat abah sakit la ea? sebab tue abah menangis?"
"lebih kurang macam tue la.dan ana bertuah.boleh tengok abah menangis."

"kenapa pulak?"
"sebab susah nak tengok lelaki dewasa menangis.pakcik pun tak pernah tengok abah pakcik menangis."

"oo macam tue ke."
"nanti bila ana dah besar dan dah ada teman lelaki, kalau dia menangis sebab ana, tue tandanya dia betul-betul sayang ana."

"ha? apa?"
"hehe tak ada apa-apa la."

"hmm pakcik nie buat ana pening la.tapi kan pakcik, buruk la abah menangis."
"memang pun.hehe"

perbualan kami terganggu bila bapa kepada ana datang minta pemetik api untuk membakar rokoknya.bila aku berpusing ke arah ana, ana sudah tiada.mungkin sambung bermain agaknya.dan aku pula sambung melayan perasaan.tak dapat aku bayangkan wajah karim yang bengis tue bila menangis.

11 comments:

Scya Lollita said...

airmata lelaki , lebih2 bapa , sangat berharga .

mcm abah cik scya , walaupun dia tak tunjuk2 , tp dr riak , cik scya tahu dia menangis dalam hati masa abang eksiden (padahal jtuh motor je)

dill said...

erm.

ade orang dia pnah menangis depan saye. tak de segan silu dah. saye tgk je die nanges

tidak ada salahnya lelaki menangis. normal.

dill.

~Kisah Hati~ said...

ya... air mata lelaki sangat berharga... seumur hidup...belum pernah lihat ayah menangis...

penjajah minda said...

scya: lagi tua lagi susah nak tengok lelaki menangis kan?

dill: aku lak pernah menangis depan perempuan.(mak aku)=)

cik hati: sama la kita

Nurarnida Sabrina said...

abah aku penah nangis.sebab ikan dia mati.tapi dia cover2. dduk depan akuarium, termenung dan mata berair.huhu

Nurarnida Sabrina said...

abah aku penah nangis.sebab ikan dia mati.tapi dia cover2. dduk depan akuarium, termenung dan mata berair.huhu

penjajah minda said...

hehe comel kot perangai camtue

Syaza Shaker said...

Selagi bernama manusia, memang tak lepas dari air mata kan? And yet, lelaki menangis ini at least kita tahu hatinya yang sebenarnya macam mana :)

monologtinism said...

aku tak pernah nampak pula lelaki menangis. bergenang air mata pernahlah.

penjajah minda said...

syaza: lelaki mana yang kau maksudkan?

monologtinism: aku pernah.

Syaza Shaker said...

Lelaki mana-mana saja ;)