Monday, December 10, 2012

stories from the past

sambungan...

we all got stories from the past,
we all got memories to share,
we all got tales from our hearts.

Tiga
Bijan mengerang.terasa kepalanya dihantuk dengan benda keras.lambat-lambat dia bangun.otak Bijan ligat berfikir."hoi! apa ni! main langgar-langgar orang! buta ke apa!".Bijan tersedar.dia menoleh.disebelahnya terjelupuk seorang gadis."mintak maaf kak, saya tak nampak tadi.saya nak cepat.saya mintak maaf sangat-sangat.".pantas tangannya memegang tangan gadis itu untuk membantunya bangun."hoi! apa pegang-pegang ni! kau ingat aku ni girlfriend kau?!".gadis itu merentap tangannya dari pegangan Bijan."maaf-maaf.saya cuma nak tolong".Bijan cuma mampu memerhati gadis itu bangun dengan sendirinya.sebuah teksi berhenti betul-betul di hadapan mereka.gadis itu seperti mencari sesuatu.setelah jumpa apa yang dicari, gadis itu memasuki teksi lalu bergerak meninggalkan Bijan.Bijan menyoroti teksi itu dengan matanya.kemudian dia tersedar.di raba-raba seluruh badan mencari handphone.matanya tertacap dipinggir longkang."oh kat situ rupanya kau".pantas Bijan mengutip handphonenya lalu melangkah laju ke destinasinya.

Empat
Hanim menyumpah-nyumpah dalam hati.geram dan marah kerana dilanggar hingga membuatkan dia jatuh terjelupuk.mukanya merona merah."bodoh punya mamat punk! buta kayu!".omel Hanim sendirian."kenapa dik?".pemandu teksi yang sedar dengan keadaan Hanim bertanya sekadar mengambil tahu."takda apalah pakcik.hantarkan saya ke taman gemilang".hatinya panas.balik nanti harus dia mengadu dengan umi.sakit betul hatinya kala itu.tiba-tiba handphonenya berdering.pantas Hanim menjawab."woi bro! kau kat mane? sume orang dah sampai.tinggal kau je.lepas 2 band ni turn kita lak.cepat bro!".Hanim tersentak lalu membalas."apa woi-woi?! tak reti bagi salam ke? dah la salah nombor! nak suruh aku cepat lak! aku seligi kang!" butang merah ditekan.memang molek sangat.reda sedikit panas hatinya.pemandu teksi hanya menggeleng-gelengkan kepalanya.


Lima
Bijan melangkah laju.kerana pelanggaran tadi, kepalanya sakit.kerana pelanggaran tadi jugak dia terlambat."mampos aku kena tiaw jap lagi.adoiyai".Bijan mengeluarkan rokok lalu membakarnya.sambil melangkah Bijan menyedut asap dalam-dalam.kepalanya masih sakit.Bijan menggosok-gosok kepalanya.tiba-tiba handphone berdering.mungkinkah bersama..dua jiwa ini..dalam mencari cinta sejati...Bijan pelik."umi?"namun dijawab juga panggilan tersebut."hello, hanim kat mana ni? tadi kenapa umi call tak jawab? hanim ok ke tak ni?" Bijan sekali lagi pelik."err makcik salah nombor ni.saya bukan hanim".Bijan menjawab membetulkan fakta."eh macam mana pulak boleh silap ni? takpelah nak, makcik minta maaf".Bijan mengeluh."takde apalah makcik.silap nombor tu memang biasa".Bijan mengakhiri perbualan dengan memberi salam.Bijan tersedar."alamak! gig dah start.aku kena cepat ni!".Bijan berlari sekuat hati.

bersambung...

4 comments:

Pencari Allah said...

tertukar handphone.hihi

Tukang Karut said...

apa da...

Teenager Housemaid said...

we all got stories from the past,
we all got memories to share,
we all got tales from our hearts.

suka baris-baris ayat ini...huhu

Asrul "iLham" Sany said...

gadis tu garang....