Tuesday, October 15, 2013

'itiraf

"Allahu akbar! Allahu akbar!" hati hasan bagai dipalu.tiba-tiba kenangan yang bertahun lama menerpa.kenangan ketika dia masih hingusan. ketika itu emaknya sedang menyiapkan dia untuk ke satu majlis.hasan yang ketika itu masih tidak tahu menahu apa yang akan dilakukan untuk majlis itu nanti, hanya menurut bagai kerbau dicucuk hidung.

setibanya mereka di majlis itu, hasan disuruh ke belakang tabir sambil ditemani emak tersayangnya.emaknya masih sibuk membetulkan baju hasan sambil mengomel yang hasan tak reti menjaga baju.hasan mendongak melihat emaknya.bibir itu bergerak-gerak.seketika kemudian nama hasan dipanggil.hasan melangkah dengan yakin.

"Allahu akbar! Allahu akbar!" dengan sepenuh hati hasan melaungkan azan.sempat dia mengerling ke arah emaknya sebelum turun dari pentas. "baguih anak mak.camni la mak sayang.sedap sora anak manja mak ni." hasan tersenyum bangga.tiba-tiba pipi hasan ditujah dengan ciuman. hasan bahagia diperlakukan sebegitu.

air mata hasan berlinang.masih asyik dengan perasaan.hasan tersedar saat bahunya dicuit.dia menoleh dengan mata yang berair.warga pakistan itu tersenyum sambil menunjukkan ke arah jemaah yang sudah dalam saf.cepat-cepat hasan mengesat matanya lalu beriringan dengan warga pakistan tersebut. "ya Allah, jadikan aku hamba-Mu yang sebenar benar hamba.jadikan aku anak yang soleh, ya Allah." hasan berdoa dalam hati.

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

No comments: